2 namátkové příklady významu projektu signály.cz

3. 10. 2008 8:49
Rubrika: Zvedněme vlnu | Štítky: katyd

Snad v každém čísle nejčtenějšího křesťanského média naleznu jistou spojitost mezi problémy křesťanských církví a projektem signály.cz.

2 příklady:

Katolický týdeník - Příloha Doma 39/2008

1. příklad:

Čas vytvořit civilizaci lásky


Katolická univerzita v Ružomberku (SK). Aula Jana Pavla II. Pátek 5. září. Začíná třídenní mezinárodní kongres Rodina a média. Po úvodních vystoupeních přichází na pódium jako první přednášející kardinál Ennio Antonelli, předseda Papežské rady pro rodinu.
„Média nemění jen společnost, ale i lidi. Média mají velkou schopnost nabízet myšlenky a ovlivňovat chování lidí,“ řekl kardinál Antonelli. Svoji přednášku zaměřil na odkaz papeže Jana Pavla II., který připomínal, že média jsou častými návštěvníky v mnohých rodinách. Děti jim věnují velmi mnoho času – více času jim zabere snad jen spánek a škola.
Kardinál Ennio Antonelli pokládá za pozitivní, že média poskytují téměř neomezené informace, že je možné se jejich prostřednictvím duchovně či kulturně obohatit. Média přispívají k rozšiřování komunikace, informují a spojují lidi, umožňují sdílet pocity, pracovat, vyměňovat si služby, nakupovat přes internet. Pro církev představují média nové způsoby evangelizace. Předseda Papežské rady pro rodinu poukázal i na nepřítomnost Boha v mediálním kontextu. „Bůh je marginálně zobrazený anebo v médiích vůbec není.“ A co není v médiích, jako kdyby ani neexistovalo.

Být žurnalistou je mise

Na začátku bylo Slovo. A to slovo bylo u Boha a Bůh byl to Slovo, čteme v Bibli. Novináři mají obrovskou odpovědnost – za slovo. „Je pro křesťana ještě něco důležitějšího? Být žurnalistou je mise, povolání. Naší úlohou je sloužit těm, kteří nás poslouchají, dívají se na nás a čtou nás,“ vyhlásil B. Margueritte. Na závěr vyzval, abychom byli skutečnými křesťany, a ne jen podle jména. „Představte si, že už zítra bude novinář, obuvník nebo architekt v souladu s deseti Božími příkazy. Den ze dne se každý z nich promění, změní se i média, také svět bude jiný. Je čas vytvořit civilizaci lásky – a média by v tom měla hrát klíčovou roli!

Čerpáno ze článku: Čas vytvořit civilizaci lásky; Autor: Matúš Demko

Systém komunitního webu signály.cz dává příležitost každému z nás být žurnalistou a sloužit těm, kteří nás čtou.

 2. příklad:

dotazník, nebo-li rozhovor s Hanou Špatenkovou

Otázka č. 4! Myslíte si, že rozmach moderních komunikačních prostředů mezilidským vztahům prospívá, nebo škodí?

Odpověď: Záleží, jak se využijí. Mohou hodně pomoci, ale i uškodit. Největší obavu mám z absence přímé komunikace.

Čerpáno ze článku: Vzdělávat ostatní i sama sebe; Autor: Veronika Čepelková

Závěr: Signály.cz jsou médiem nového moderního způsobu komunikace a prostředkem hlavně pro přímou komunikaci!

Pokud máte podobný názor, máte příležitost signály podpořit účastí na akci:

Zvedněme vlnu

 

Zobrazeno 1384×

Komentáře

jvpesek

Ahoj Blesku!
Diky za priblizeni dalsich cennych souvislosti!
Jen nevim, zda rozumime stejne pojmu prima komunikace. Jak mu rozumis ty?
Domnivam se, ze by stalo za hlubsi analyzu, jake typy komunikace na signalech funguji a jaky to ma na uzivatele vliv. To by nemusel byt spatny prispevek k planovani dalsi strategie rozvoje...
Jinak drzim palce v dalsi uspesne propagaci!

Blesk

Dle meho nazoru postradala komunikace identitu pred dobou komunitnich serveru. Urcite by to za analyzu stalo...nejakou praci jsem nasel zde: http://jakub.stogr.net/bc/6.html

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz