Trance?

22. 12. 2008 1:00

Zajímá mě váš názor a vztah k taneční hudbě, konkrétně ke stylu Trance.

Trance je žánr elektronické taneční hudby, který se začal vyvíjet počátkem 90. let 20. století. Domovem mu je hlavně Německo a Nizozemsko, odkud se v průběhu let šířil dál do Evropy a světa. Taneční hudba se stala silou, s níž je nutno počítat...

Nejtypičtější ukázka:

Trance bývá popisován jako melodický styl s více či méně volnou formou vycházející z kombinace techna a housu. Nehledě na jeho přesný původ je trance považován za významný pokrok v oblasti postmoderní taneční hudby. Opakující se základní motiv se během skladby zároveň rozvíjí ve mnohovrstevnatou melodii. Vzniklá hudba pak silně závisí na kompozici, která musí udržet vše přirozené a zároveň bezmyšlenkovitě se neopakující. Bicí mohou být rázné, ale není jim kladena taková důležitost, jako např. u drum'n'bassu nebo techna.

Mezi nejznámější trancové skladatele a protagonisty patří například holandský DJ Tiësto německý Paul van Dyk.

Slovo trance lze z angličtiny překládat jako strnutí (med.), polospánek, bezvědomí, extáze (vytržení), hypnotismus.

Křesťanský DJ?

Křeťanská taneční hudba je v našich končinách stále ještě poměrně raritou. Setkáváme se běžně s metalisty, punkery, rockery, rappery a dalšími "-ery" ale DJ?

Holanďan Tony Foxx sdílí nadšení pro tento styl, ale jeho touha je sdílet živého Boha. Toto je povzbuzující novinka pro všechny příznivce taneční scény, kteří smutní nad zástupem umělců, jejichž písním schází onen podstatný rozměr víry, kteří jsou unavení tématy jako sex, drogy, alkohol a násilí...


Novým predátorem v tomto teritoriu se může stát právě holandský DJ Tony Foxx, vlastním jménem Anthonie Vos (Vos=liška), povoláním účetní. Tonda Liška nám tedy servíruje kolečko, lisované od středu až po okraj - celkem 17 treků, z toho 5 tématických remixů, inspirovaných např. Casting Crowns, M. W. Smithem nebo Israel & New Breed.
CD se jmenuje Faithfullness, je prvním počinem Tonyho a v Česku je k dostání na www.gimel.cz nebo v obvyklých obchodech.

A ještě krátký příběh na závěr. Nedlouho po vydání Tonyho debutového CD zažili v holandském vydavatelství GMI horké chvilky. Ozval se totiž právní zástupce taneční hvězdy DJ Tiësto a nehodlal si zrovna objednat nové CDčko. Nechal se slyšet, že Tony Foxx je buď velmi šikovný chlapík anebo velmi troufalý plagiátor, který vykradl Tiëstovy samply. Po té, co právník udělal bu-bu-bu musel tedy Tonda dokázat, že tracky jsou jeho originálním dílem, vytvořené originálním postupem. A jak celá historie dopadla se už můžete dovtípit sami. CD zůstává v distribuci a vydavatelství má chlubivou historku o mladém talentu, který svým prvním albem upoutal pozornost velkého tanečního Těsta...

Tento klip se jistě nebude líbit členům společenství Skoncování s kytarovými ordinári. :-)

Osobně poslouchám snad všechny žánry kromě deathmetalu a EMO.  Rád si zajdu na rockový koncert, cimbál, pop, folk i dechovku. A trance jakbysmet :-)

 

Zobrazeno 2382×

Komentáře

Hugo-Baskerville

No když jsem si četl popis trance, tak jsem myslel, že je to návod jak trance komponovat :o) Jak primitivní, ale jak účinné :o)

Zobrazit 16 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz