Katolické kazatelství je v krizi

26. 10. 2008 16:49
Rubrika: Z tisku

Během nedělní mše mi hlavou proběhla myšlenka, o kterou bych se s vámi rád podělil. Budu vděčný za vaše kometáře na ni ;-)

Od chvíle, kdy jsem si nainstaloval do svého mobilního telefonu bibli, ji používám pravidelně během mší sv.. Pomáhá mi to více poznávat evangelium a lépe chápat homilii našich duchovních...jsem do ní "vtažen". Drtivá většina lidí v kostele tuto možnost nevyužívá a to ani v podobě "knižního" vydání.

Pak nastupuje otázka: Jak lidem přicházejícím do kostela více přiblížit evangelium?

Tu jsem nechal být až do středy, kdy se mi do rukou dostalo aktuální vydání Katolického týdeníku a palcový titulek na titulní straně hlásá:


Katolické kazatelství je v krizi

"Ačkoli se 2. vatikánský koncil zabýval otázkou homilií, cítíme, jak mnoho lidí je dnes v církvi nespokojeno s úrovní kázání," uvedl začátkem října kardinál Marc Quellet na biskupské synodě o Božím slovu. Tímto svým pohledem spustil lavinu příspěvků na toto téma, z nichž vzešel návrh na vyhlášení "roku kázání".

"Tato nespokojenost s kázáním zčásti vysvětluje, proč se v některých oblastech katolíci přiklánějí spíše k jiným náboženským skupinám," dodal kanadský kardinál Quellet.

Drastický příklad

Před smrtelně nudnými kázáními varoval na synodě americký biskup Gerald Frederick Kicanas. Ten si stěžoval, že promluvy duchovních jsou často formální a věřící odcházejí z kostelů po této stránce prázdní. z tohoto důvodu navrhuje vyhlásit "rok kázání", při němž by se měla církev systémově věnovat úrovni svého zvěstování.

Americký primas Fucson z Arizony při této příležitosti připomněl epizodu ze Skutků apoštolských (20. kapitola), jak mladý muž jménem Eutychus při Pavlově dlouhém kázání usnul, vypadl z okna ze třetího patra a zabil se. Pavlovi se však podařilo ho vzkřísit ho k životu. Minimálně tuto schopnost prý podle amerického primase už dnešní kazatelé neovládají, a proto i on podporuje návrh, aby se biskupové, kněží a jáhni zabývali otázkou, jak ve svých diecézích zlepšit homilie.
Katolický týdeník č. 42

 


 

Kázání (hlásání evangelia) v dnešní podobě se výrazně neodlišuje od kázání apoštola Pavla. Tzn. mluveného projevu ke shromáždění. Dnešní kazatel má snad jen výhodu v podobě mikrofonu a že je na něj lépe vidět. Někdy homili připomíná výstup poslance ve sněmovně. Říká si to svoje a skoro nikdo jej neposlouchá..

Kam směřuji?

Aktuálně zastávám názor, že by se měly jednotlivé chrámy vybavit audiovizuální technikou (dataprojektor, velkoformátové obrazovky, kvalitní ozvučení) a ta by měla mít své místo mezi obrazy, které sloužily hlavně v dobách, kdy většina lidí v kostele neuměla číst.

Kazatel by mohl využít techniku k zobrazení ůryvků, obrazů nebo podobenství a měl by možnost více vtáhnout účastníky bohoslužby do své "promluvy"a udržet jejich pozornost. Naše generace studentů bere tuto formu jako samozřejmost.

To platí i o schólách, se kterými se v liturgiích ještě v nedávné době nepočítalo. Dříve měla místo na kůrech. Dle mého názoru by měla být umístěná mezi lidmi, aby se účastníci bohoslužby aktivně zapojovali. Počet členů schól klesá a jejich výkon výrazně ovlivňuje ozvučení a mikrofony. Ostatní církve hojně využívají při svých modlitbách tzv. chvály - promítají texty zpěvů a lidé se automaticky zapojují svým zpěvem...

Co na to říkáte? Jsem úplně mimo?

Trošku odbočím...

Dnešní kostel vypadá jinak..má velké parkoviště a má v neděli otevřeno. Navštěvují jej nadšeně celé rodiny...

Co jim vytvořit konkurenci? Nabídnout lidem více... zadarmo smysl života! To se přece vyplatí...

Zobrazeno 3060×

Komentáře

Johan

Ano, úplně mimo...

floweret

hodně mě zaujal tenhle výše zmíněný komentář: <br />
"Když bude kázat Boží Slovo člověk, kterej se bojí Hospodina, člověk modlitby, nepotřebuje k tomu ani kostel."<br />
Myslím, že ona krize je z jiných důvodů, než je neumění kázat z technického hlediska. Jedním aspektem může být také, že kazatel (nehledě na denominace) nemůže předávat to, co sám nežije - pak jsou slova jen prázdná - kázání vody a pití vína. Další věc je, že to, co můžeme pozorovat ve Skutcích, je kázání Božího Slova pod vedením Ducha... ať si každý kazatel sám zodpoví, zda káže Boží Slovo pod vedením Ducha - myslím, že jen oni a Bůh to ví..<br />
Další věc, co mě napadla.. v neděli jsou 3 čtení, každé z jiného místa. Posluchači mnohdy vůůůbec neznají kontext mnoha z nich - jen si sami představte, když přečtete kapitolu z prostředku nějakého novozákonního listu, kolik myšlenek zůstane nepochopených, jelikož neznáte kontext.. Myslím, že by na to měl být dáván důraz. Další věc je, že lidé to v kostele slyší

Zobrazit 39 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz